Persoonsgebonden Budget

Persoonsgebonden Budget

Wanneer u zorg nodig hebt bij onder andere langdurige ziekte, handicap of ouderdom, bent u in Nederland verzekerd door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt hierdoor onder andere een Persoonsgebonden Budget(PGB) ontvangen. Dit is een vooraf afgesproken bedrag dat u naar eigen keuze kunt uitgeven aan de zorg die u wenst.

Op deze website kunt u uw PGB besteden aan zorgverleners die u persoonlijke verzorging kunnen bieden. Wij kunnen u echter ook helpen wanneer u geen dergelijk budget krijgt. U financiert de hulp dan zelf.

De voordelen van PGB-huishoudelijke hulp

  • Geen gedoe: u ontvangt een jaar lang garantie en wij verzorgen de facturen;
  • Grootste aanbod: met ons grote aanbod is er altijd wel iemand die bij u past;
  • Goedkoop: het lage uurtarief zorgt ervoor dat u bij ons meer uren in kunt kopen dan elders.

Hoe werkt het?

Als u een Persoonsgebonden Budget (PGB) ontvangt, kunt u ervoor kiezen om dit te besteden aan een huishoudelijke hulp van PGB-huishoudelijkehulp.nl. Om een hulp via ons aan te vragen dient u de volgende stappen te doorlopen:

  1. Schrijf u in via ons inschrijfformulier en dien een aanvraag in. Hierbij geeft u direct de wensen op die u hebt met betrekking tot uw hulp.
  2. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen gaan wij voor u op zoek. Vaak vinden wij al een geschikte hulp binnen één of twee dagen.
  3. Hebben wij een hulp voor u gevonden? Dan ontvangt u de gegevens van hem/haar. In een gesprek kunt u kijken of u een klik hebt met de hulp. Is deze klik er niet? Dan gaan wij kosteloos voor u op zoek naar een hulp die beter bij u past.

 

Wat is alfahulp (alphahulp)?

Alfahulp (alphahulp) is hulp in de huishouding voor mensen die door ziekte of een beperking niet meer alles kunnen doen. Zij kunnen nog wel zelf aangeven wat er in huis moet gebeuren. Alfahulp heet ook wel huishoudelijke hulp of huishoudelijke verzorging categorie 1. Een alfahulp doet alleen huishoudelijk werk en heeft geen verzorgende taken.

Alfahulp in natura of persoonsgebonden budget

Alfahulp valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente. De gemeente kan hulp in de huishouding in natura regelen of u een persoonsgebonden budget (pgb) geven.

Als u kiest voor zorg in natura regelt de gemeente de hulp. Kiest u voor een pgb? Dan krijgt u een bedrag waarmee u zelf de hulp inkoopt bij wie u wilt.

Eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp

Uw gemeente mag een eigen bijdrage vragen voor huishoudelijke hulp. Iedere gemeente maakt hiervoor zijn eigen regels. Er is wel een maximum voor de hoogte van de eigen bijdrage. Dit maximum hangt af van uw inkomen en het inkomen van uw partner.

Voor meer informatie over (de hoogte van) uw eigen bijdrage kunt u terecht bij het CAK.